Robert Elsie | AL Art | AL History | AL Language | AL Literature | AL Photography | Contact |

Robert Elsie

Early Photography in Albania

 
BACK  |  AL Photography
Datenschutz

The Purger Postcard Collection
Deutsch | Shqip

Albania in 1914 – 1918

The German printing house Purger & Co., which was active from 1899 to 1920, produced early coloured postcards of many countries of Europe and the Mediterranean basin, including Albania. The cards were printed in three-colour chromolithography and were numbered, which enables us to determine the approximate date of most of the cards. This collection of 42 postcards of Albania, certainly not complete, dates from 1914-1918. It was made available to the public here with the kind assistance of Jochen Blanken from Hamburg.

Two Albanian men in native costumes Old Shkodra with the Buna (Boyana) Bridge and the fortress, ca. 1913 View of Shkodra and the mountains, ca. 1914 Shkodra Fortress and the Bahçellëk Bridge, 6 September 1914 Fort Tarabosh near Shkodra. ca. 1914 Fort Tarabosh near Shkodra. ca. 1914 Durrës, ca. 1914 Durrës, ca. 1914 The customs wharf at Durrës, ca. 1914 View of Durrës, ca. 1914 The port of Vlora, ca. 1914 View of Vlora, ca. 1914 The town of Vlora, ca. 1914 Group of Albanians on a ship, ca. 1914 View of Saranda, 15 October 1914 Another view of Saranda, ca. 1914 Albanian farmhouse, 6 November 1916 View of Shkodra, ca. 1916 View of Shkodra, ca. 1917 The Lead Mosque and Fortress of Shkodra, 4 December 1917 The old town of Shkodra and the Buna (Boyana) Bridge, ca. 1917 The tiny port of Shëngjin (San Giovanni di Medua), ca. 1917 The port of Durrës, 26 December 1917 View of Vlora, ca. 1917 Centre of Vlora, ca. 1917 View of Shkodra, ca. 1917 Pashalia near Shkodra, ca. 1917 The Lead Mosque and Fortress of Shkodra, ca. 1917 The Fortress of Shkodra, ca. 1917 View of Shkodra, ca. 1917 Outskirts of Shkodra and mountains, 2 May 1917 Courtyard of an Albanian inn (han), ca. 1917 The Sulejman Pasha Mosque in Tirana, ca. 1917 The main street of Shkodra, ca. 1917 View of Tirana, ca. 1917 The market in Tirana, 8 October 1918 The Fortress of Shkodra and the Buna (Boyana) Bridge, 26 February 1918 The city walls of Durrës, ca. 1918 The Varosh Mosque in Durrës, ca. 1918 Mosque and turkeys in Durrës, ca. 1918 The Fortress of Kruja, ca. 1918 The Fortress of Shkodra, ca. 1917 View of Shkodra View of the main street of Vlora jquery image lightboxby VisualLightBox.com v6.1

 

Die Ansichtskartensammlung des Verlagshauses Purger
English | Shqip

Albanien im Jahre 1914 – 1918

Das Münchner Verlagshaus Purger & Co war in den Jahren 1899-1920 aktiv und stellte farbige Ansichtskarten von vielen Ländern Europas und des Mittelmeerraumes, unter anderem auch Albanien, her. Die Karten wurden in einem chromolithographischen Verfahren mit drei Farben gefertigt und nummeriert, wobei die Nummerierung eine ungefähre Datierung der verschiedenen Ansichten ermöglicht. Die hier vorgestellte Sammlung von 42 frühen Ansichtskarten Albaniens - sicherlich nicht vollständig - stammt aus den Jahren 1914-1918. Sie wurde mit der freundlichen Genehmigung des aus Hamburg stammenden Jochen Blanken, der schon seit langem mit Albanien verbunden ist, zur Verfügung gestellt.

 

Koleksioni i kartolinave të firmës Purger
English | Deutsch

Shqipëria në vitin 1914 – 1918

Shtypshkronja gjermane Purger & Co, me seli në Mynih, ishte aktive mes viteve 1899-1920. U bë e njohur për kartolina të hershme me ngjyra të shumë vendeve të Evropës dhe të Mesdheut, përfshirë edhe Shqipërisë. Kartolinat u shtypën me anë të një procesi hromolitografik me tri ngjyra dhe ishin të numeruara, gjë që na ndihmon të saktojmë datat e tyre përafërsisht. Ky koleksion prej 42 kartolinash të hershme të Shqipërisë, sigurisht jo i plotë, vjen nga vitet 1914-1918. I jemi mirënjohës mikut të vjetër të Shqipërisë, Zoti Johen Blanken nga Hamburgu për dhënien në dispozicion të këtij koleksioni.

 

 

TOP